RAMAZANSKA TRADICIJA IFTAR U BAJRAKLI DŽAMIJI

Kao i do sada i ove godine u toku meseca ramazana najlepše mesto za iftar je Bajrakli džamija. Restoran u okviru džamijskog kompleksa i Bajrakli džamija okupljaju vernike.

U vreme iftara serviraju se hurme, voda i sokovi koji znače kraj posta. Nakon toga klanja se akšam namaz i za sve prisutne deli se sveže pripremljena hrana, voće, slatko i sokovi. Islamska zajednica Srbije (IZS) tradicionalno, godinama sprovodi iftarsku akciju.

U okviru projekta koji se održava svakog meseca ramazana u kome turski narod doprinosi tako što pomaže muslimanima širom sveta, podeljeni su paketi sa prehrambenim proizvodima. Učešće su uzeli ambasada Turske i Fondacija Dijanet (Diyanet) i u saradnji sa dobrotvornim društvom Merhamet Srbije podelili 100 ramazanskih paketa.

Ramazanski paketići sadrže osnovne prehrambene proizvode, a na njima je i poruka muslimanima:
“Mi, kao vaša braća koja žive u Turskoj, svim srcem verujemo u činjenicu da su vernici samo braća i zbog toga izražavamo veliko zadovoljstvo što delimo ramazansku radost sa vama. Mi, kao vaša braća koja žive u Turskoj, vam uz ovaj ramazanski poklon šaljemo mahsus selame, stalno činimo dovu za vas i molimo vas da i vi činite dovu za nas. Ramazan šerif mubarek olsun”, navedeno je u poruci.

U saradnji sa dobrotvornim društvom Merhamet Srbije podeljeno je 100 paketa. Ramazanskoj večeri i molitvi u dvorištu Bajrakli džamije prisustvovale su muslimanske porodice sa decom, ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, predsednik dobrotvornog društva Merhamet Emin Zejnulahu i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije, koja je pomogla u akciji deljenja ramazanskih paketa.